Blog
Het gebeurt regelmatig dat een zzp’er na verloop van tijd toch weer in dienst treedt als werknemer. Moet de werkgever dan rekening houden met de opgedane ervaringen als zzp’er, zelfs als deze ervaring bij een andere onderneming is opgedaan en er een aantal maanden geen opdrachten of werkzaamheden zijn verricht? Ja, oordeelde het Gerechtshof ’s Hertogenbosch op 9 januari 2024.
Wat was er aan de hand?
Een zzp’er heeft zo’n 8 jaar (vanaf 2007 tot en met halverwege 2015) als pakketbezorger voor onder andere Post NL werkzaamheden verricht op basis van een overeenkomst van opdracht. Halverwege 2015 heeft de zzp’er meegedaan aan een staking bij Post NL, omdat hij vond dat sprake was van onderbetaling. Hij is op 11 december 2015 gestopt met zijn werkzaamheden als zzp’er. Hij kon namelijk onvoldoende rondkomen en niet voldoen aan de voorwaarden voor een bepaalde vergunning en het volgen van verplichte cursussen. De zzp’er heeft vervolgens een bijstandsuitkering ontvangen. In dezelfde maand heeft de zzp’er ook zijn koeriersdienstenonderneming uitgeschreven uit de kamer van koophandel. Per 1 juni 2016, dus ongeveer 6 maanden later, is hij als bezorger/chauffeur op basis van een arbeidsovereenkomst bij Pakket Service Zeeland (PSZ) in dienst getreden.
Op de arbeidsovereenkomst is de collectieve arbeidsovereenkomst Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen (de CAO) van toepassing voor de periodes dat de CAO algemeen verbindend is verklaard. In de CAO staat het volgende artikel opgenomen:
“Bij indiensttreding wordt de werknemer ingeschaald in de bij zijn functie behorende loonschaal op de trede die overeenkomt met het aantal onafgebroken ervaringsjaren in dezelfde of soortgelijke functie, zowel in deze als in andere bedrijfstakken, direct voorafgaande aan de indiensttreding. Bij de vaststelling van het aantal ervaringsjaren blijven onderbrekingen van minder dan twee jaar buiten beschouwing.”
Bij de inschaling bij indiensttreding is géén rekening gehouden met de eerdere als zzp’er opgedane (8) ervaringsjaren. Werknemer heeft daarom PSZ aangesproken tot betaling van het volgens hem achterstallige loon, inclusief vakantiebijslag, op grond van het inschalen in de verkeerde lagere loonschaal. Ook wilde hij een correctie van zijn verlofsaldo en compensatie van zijn pensioenopbouw. PSZ wilde niet aan deze verzoeken tegemoetkomen, omdat de 8 ervaringsjaren van werknemer volgens PSZ buiten beschouwing moesten blijven. Volgens PSZ tellen de ervaringsjaren alléén mee als deze direct voorafgaand aan de indiensttreding zijn opgedaan. Nu de werknemer er ten minste 6 maanden tussenuit is geweest, staat de teller aan ervaringsjaren volgens PSZ weer op 0.
Wat oordeelde de kantonrechter?
De kantonrechter oordeelde dat de cao-bepaling niet strikt grammaticaal moet worden uitgelegd. Uit het hierboven geciteerde artikel van de CAO komt duidelijk naar voren dat ervaringsjaren dienen te worden beloond. Hieraan de voorwaarde stellen dat sprake moet zijn van een directe indiensttreding doet afbreuk aan wat de cao sluitende partijen hebben beoogd. Volgens de kantonrechter tellen de ervaringsjaren van werknemer die hij heeft opgedaan als zzp’er dus wél mee bij zijn inschaling bij indiensttreding. De werknemer had dus volgens de kantonrechter moeten worden ingeschaald in de hogere trede.
Wat oordeelt het hof?
Het hof is het met de kantonrechter eens. Het hof legt uit dat – op grond van vaste rechtspraak – voor de uitleg van de CAO de zogenoemde cao-norm geldt. De cao-norm houdt in dat aan een bepaling van een cao een uitleg naar objectieve maatstaven moet worden gegeven, waarbij in beginsel de bewoordingen van die bepaling, gelezen in het licht van de gehele tekst van de cao, van doorslaggevende betekenis zijn. Toegepast op deze zaak, heeft de kantonrechter volgens het hof terecht geoordeeld dat de letterlijke interpretatie van ‘direct voorafgaande aan de indiensttreding‘ tot onaannemelijke rechtsgevolgen zou leiden. Dit zou er bijvoorbeeld toe leiden dat de werknemer namelijk al zijn ervaringsjaren zou verliezen wanneer er slechts één dag zou liggen tussen het eindigen van de ene arbeidsovereenkomst (of overeenkomst van opdracht) en het aangaan van de volgende arbeidsovereenkomst. Daarom moeten de ervaringsjaren als zzp’er bij zijn indiensttreding als werknemer bij PSZ wél worden meegenomen.
Conclusie
De interpretatie van cao-bepalingen is lastig en zorgt geregeld voor heftige discussies. Bij het aannemen van nieuwe werknemers zijn werkgevers hierop vaak wel scherp, maar het eventuele arbeidsverleden van een zzp’er (zeker als diegene al een tijd geen opdrachten heeft verricht) wordt nog weleens vergeten. Uit deze uitspraak blijkt maar weer hoe belangrijk het is om hierop alert te zijn.
Ook wordt wederom bevestigd dat een cao bepaling niet al te letterlijk moet worden genomen en men “verder moet kijken dan de neus lang is”. Doet een werkgever dit niet (goed)? Dan kan de werknemer – met terugwerkende kracht – diverse vorderingen indienen, zoals: achterstallig salaris, vakantiebijslag en afdracht van de pensioenpremies, inclusief wettelijke rente en wettelijke verhoging. Alles bij elkaar een stuk duurder dan de direct hogere (en juiste!) inschaling.
Vragen over dit onderwerp of twijfels in een soortgelijke situatie? Wij denken graag met u mee!
Meer weten over alles omtrent het onderwerp zzp? Klik dan hier!