Het werken met zelfstandigen is weer volop in het nieuws! Sinds de afschaffing van de VAR in 2016 is het uitgangspunt van rechtszekerheid vooraf een ‘old school’ gedachte. Werkgevers en zelfstandigen dienen sinds de invoering van de Wet DBA hun relatie juist te kwalificeren en dragen in beginsel de daaraan verbonden fiscale en arbeidsrechtelijke gevolgen als die kwalificatie achteraf onjuist blijkt te zijn. Al snel na de invoering van de Wet DBA bleek dat de fiscus niet in staat was te handhaven, waarbij na de introductie van de modelovereenkomsten er een handhavingsmoratorium is ingevoerd. Daarmee heeft de overheid een belangrijke taak als gate-keeper voor het fiscale deel een tijd lang laten liggen. Dat handhavingsmoratorium gaat er per 1 januari 2025 vanaf en naar verwachting treedt per 1 juli 2025 – in lijn met de stand van zaken in de huidige jurisprudentie – het wetsvoorstel “Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden” in werking. Ondanks dat het kabinet hoopt met het wetsvoorstel meer duidelijkheid te geven over wanneer sprake is van een échte zzp’er of toch een arbeidsrelatie, dienst beslist geen afwachtende houding door werkgevers/opdrachtgevers te worden aangenomen.
Het wetsartikel dat momenteel bepaalt of sprake is van een arbeidsovereenkomst of juist niet, wijzigt namelijk niet maar wordt enkel aangevuld. Aangezien wij in het arbeidsrecht geen handhavingsmoratorium kennen is er voor werkgevers ook nu al voldoende reden om kritisch te zijn ten aanzien van de beoordeling en juiste kwalificatie van uw populatie zzp’ers. Werkgevers doen er verstandig aan om nu al te beoordelen of dit wel échte zzp’ers zijn, en als dat niet het geval is welke maatregelen er eventueel nog kunnen worden genomen om risico’s voor de toekomst waar mogelijk te mitigeren. Het vooraf voorkomen van grote financiële consequenties is nog altijd beter dan het achteraf proberen op te lossen. Uiteraard kunnen de arbeidsrechtspecialisten van HVG Law u helpen bij het maken van de juiste keuzes en het beoordelen van eventuele risico’s. De samenwerking met fiscale specialisten van EY en de beschikbaarheid van veelal zéér relevante sectorkennis, zoals de zorg, biedt ons bij uitstek gelegenheid om de spreekwoordelijke koe bij de horens te pakken.
Uiteraard begrijpen we dat u wellicht niet zit te springen om de eerste te zijn, maar wij kunnen ons ook voorstellen dat u zeker niet de laatste wilt zijn. Houd daarom deze pagina in de gaten voor de meest recente updates en blogs over dit onderwerp. Neem gerust contact met ons op indien u met een van onze specialisten van gedachten wilt wisselen. Uiteraard kan dit ook op een multidisciplinaire wijze, in samenspraak met de specialisten van EY.