Urban Mining Corp

HVG Law heeft Umincorp geadviseerd bij de investeringsronde van Invest-NL en Energietransitiefonds Rotterdam voor bouw van nieuwe rPET fabriek

Transactie

Invest-NL en Energietransitiefonds Rotterdam investeren samen €15 miljoen in Umincorp voor de bouw van een nieuwe rPET fabriek in Rotterdam. Umincorp (“Urban Mining Corp”) zet hiermee de volgende stap in het recyclen van plastics uit de afvalstroom van huishoudens. InnovationQuarter is als fondsmanager van Energietransitiefonds Rotterdam betrokken bij de investering.

 

Umincorp werkt plastic afvalstromen op tot zuivere grondstoffen voor producenten van plastic producten zoals verpakkingen, die daardoor minder plastics gebruiken afkomstig van fossiele grondstoffen en daarmee hun recyclingdoelstellingen kunnen behalen. Het grootste knelpunt bij de recycling van plastic huishoudelijk afval is het sorteren van verschillende plastic materialen waar het huishoudelijk afval uit bestaat. Hiervoor gebruikt Umincorp zowel bestaande als zelf (met behulp van de TU Delft) ontwikkelde processen, waarvan Magnetic Density Separation (MDS) de belangrijkste en tevens zelf ontwikkelde processtap is.

 

MDS behelst het scheiden van plastics in de afvalstroom met behulp van een magnetische vloeistof. De MDS-technologie stelt Umincorp in staat significant meer plastic

terug te winnen dan traditionele sorteer- en recyclingtechnieken. Deze verhoging van het percentage teruggewonnen plastics is van groot belang om aan de Europese recyclingdoelstellingen te kunnen voldoen. Daarnaast resulteert het proces in teruggewonnen plastics een hogere zuiverheid. Hoe zuiverder de gerecyclede plastics, hoe beter toepasbaar en interessanter ze zijn als grondstof voor hoogwaardige plastic producten.

 

Dankzij de MDS-technologie van Umincorp gaat minder plastic de verbrandingsoven in en wordt er meer plastic met een hoge zuiverheid gewonnen uit huishoudelijk afval. Dit geldt ook voor de tot nu toe moeilijk te recyclen PET-schaaltjes die vaak uit meerdere dunne plastic laagjes bestaan. Met de nieuwe rPET fabriek is Umincorp in staat een gesloten grondstoffenkring te creëren: van plastic naar afval naar grondstof naar plastic. Producenten van plastic vragen steeds meer gerecycled plastic om het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen. Umincorp zal met deze nieuwe fabriek in deze behoefte kunnen voorzien. Al deze zaken samen resulteren in een forse CO2-winst van 30.000 ton CO2-equivalenten per jaar.

 

Onderstaand treft u het artikel over deze transactie aan uit het Financieele Dagblad van 20 december 2021.

“Wij volgen de indrukwekkende ontwikkeling van Umincorp al jaren op de voet. Deze investeringsronde kwam in een prettige samenwerking tussen alle betrokken partners goed tot stand. De kansen die de technologie van Umincorp biedt worden breed onderkend."

Sijmen de Lange

[email protected] +31 6 29 08 37 50