De zzp’er in 2025: de stand van zaken

Blog

Published 8 januari 2025 Reading time min Auteur Jeannet van Vleuten Labor & Employment

De media staat er vol van, de nieuws­be­rich­ten sta­pe­len zich op, en ieder­een heeft er een mening over. Maar weet u nu echt wat er staat te gebeu­ren voor de zzp’er van­af 1 janu­a­ri? Weet u het nog? Hier­bij de stand van zaken voor u op een rij!

Van­af 1 janu­a­ri 2025 wij­zigt de wet­ge­ving niet, maar de Belas­ting­dienst zal de reeds bestaan­de wet­ge­ving weer gaan hand­ha­ven. Dit bete­kent dat we weer inhou­de­lijk moe­ten gaan toet­sen of een rela­tie met een wer­ken­de een dienst­be­trek­king is, of toch als een over­een­komst van opdracht kan wor­den aan­ge­merkt. Het wer­ken met zzp’ers kan dus nog steeds, maar we moe­ten kri­tisch toet­sen of de arbeids­re­la­tie niet fei­te­lijk toch als dienst­be­trek­king aan­ge­merkt kun­nen wor­den.

Bij bedrijfs­be­zoe­ken zal de Belas­ting­dienst aan­dacht beste­den aan de arbeids­re­la­ties met zzp-ers. Gevolg hier­van zal zijn dat diver­se werk­zaam­he­den, waar­bij wer­ken­den de afge­lo­pen jaren als zzp’er heb­ben kun­nen wer­ken, toch van­af 1 janu­a­ri 2025 weer in dienst­be­trek­king uit­ge­voerd moe­ten gaan wor­den.

 

Hoe toets ik of iemand zzp’er is?

Het oor­deel ‘wel of geen dienst­be­trek­king’ hangt af van alle fei­ten en omstan­dig­he­den bij elkaar, en niet alleen van het vraag­stuk of iemand inge­schre­ven is bij de Kamer van Koop­han­del, meer­de­re opdracht­ge­vers heeft en decla­reert met btw (al dan niet met tus­sen­komst van een der­de par­tij). Ook de inhoud van de werk­zaam­he­den en diver­se ande­re ele­men­ten spe­len een belang­rij­ke rol. Een heel belang­rijk cri­te­ri­um is bij­voor­beeld of de werk­zaam­he­den ook door vas­te werk­ne­mers in dienst­be­trek­king wordt uit­ge­voerd. Zoekt u richt­lij­nen? De Belas­ting­dienst heeft een web­si­te waar­in u de con­cre­te situ­a­tie kunt toet­sen (www.hetjuistecontract.nl).

 

Zach­te lan­ding en geen boe­tes

De vraag die veel­vul­dig wordt gesteld, en die we ook in de media lezen, is dat er voor­lo­pig een “zach­te lan­ding” plaats zal vin­den, en geen boe­tes wor­den opge­legd. Op 17 decem­ber 2024 werd nog een nieu­we ver­sie hand­ha­vings­plan arbeids­re­la­ties voor het jaar 2025 van de Belas­ting­dienst gepu­bli­ceerd. Dui­de­lijk blijkt uit deze docu­men­ta­tie dat de Belas­ting­dienst veel tijd en ener­gie zal ste­ken in voor­lich­ting en gesprek­ken met orga­ni­sa­ties, en dat er in prin­ci­pe geen boe­tes zul­len wor­den opge­legd. In fei­te was deze infor­ma­tie al eer­der gecom­mu­ni­ceerd door het aan­ne­men van diver­se moties in de Twee­de Kamer, en deze infor­ma­tie is nu ook offi­ci­eel in het hand­ha­vings­plan vast­ge­legd.

Let wel: in dit plan staat niet dat u geen nahef­fin­gen kunt ver­wach­ten. Nahef­fin­gen zijn de als­nog ver­schul­dig­de belas­tin­gen en pre­mies over de beta­lin­gen, uit­be­taald zon­der inhou­din­gen, aan zzp’ers. De ver­schul­dig­de belas­tin­gen kun­nen moge­lijk nog wel op de zzp’er ver­haald wor­den. Wel is  in de wet een ver­bod opge­no­men op de pre­mies werk­ne­mers­ver­ze­ke­rin­gen te ver­ha­len op de zzp’er/werknemer. Al met al kun­nen de nahef­fin­gen oplo­pen tot zo’n € 15.000 per zzp-er per jaar.

 

Kunt u op kor­te ter­mijn con­tro­le ver­wach­ten?

De vraag is natuur­lijk of u op kor­te ter­mijn con­tro­le kunt ver­wach­ten. Dit zal afhan­gen van de bran­che waar­in uw orga­ni­sa­tie werkt en het gege­ven of u een hori­zon­taal toe­zicht con­ve­nant hebt geslo­ten. Maar, ook al komt de Belas­ting­dienst bij u pas over drie jaar con­tro­le­ren, ze mogen altijd nahef­fings­aan­sla­gen opleg­gen met terug­wer­ken­de kracht tot 1 janu­a­ri 2025.

 

Tot slot

  • Ondanks het feit dat u geen boe­te kunt krij­gen, of dat u niet direct als eer­ste een con­tro­le kunt ver­wach­ten, is het nood­za­ke­lijk door te gaan met het inven­ta­ri­se­ren van de func­ties bin­nen uw orga­ni­sa­tie, en te beoor­de­len of u niet toch loon­hef­fin­gen moet inhou­den en afdra­gen over beta­lin­gen aan zzp’ers. Nahef­fin­gen kun­nen altijd nog wor­den opge­legd, en ook nog over een paar jaar, met terug­wer­ken­de kracht tot 1 janu­a­ri 2025.
  • En mocht u con­clu­de­ren dat een wer­ken­de niet een schijn­zelf­stan­di­ge is: geen enkel pro­bleem, con­trac­te­ren met zelf­stan­di­gen kan ook na 1 janu­a­ri 2025 nog! Zorg wel voor een goed con­tract (en een juis­te uit­voe­ring hier­van).
  • Richt daar­naast niet alleen uw focus op de fis­ca­le aspec­ten, maar houd ook reke­ning met het arbeids­recht. Want als er spra­ke is van schijn­zelf­stan­dig­heid, kan de schijn­zelf­stan­di­ge bij­voor­beeld – en met terug­wer­ken­de kracht – aan­spraak maken op vakan­tie­da­gen, vakan­tie­geld, loon­door­be­ta­ling tij­dens ziek­te (ten min­ste 104 weken) of op voor­waar­den uit een even­tu­eel van toe­pas­sing zijn­de CAO, denk aan over­werk­ver­goe­din­gen of onre­gel­ma­tig­heids­toe­sla­gen. Onder­schat ook de moge­lij­ke impact voor pen­si­oen en na te beta­len pen­si­oen­pre­mies niet. Lees hier­over meer in deze eerdere blog van Miri­am Michiels (fis­ca­list EY, [email protected] of 06-2908 3972) en Jeannet van Vleuten (HVG Law, [email protected],of 06-55 44 26 70). Aan­ge­zien arbeids­rech­te­lijk geen hand­ha­vings­mo­ra­to­ri­um geldt, kan ook voor de peri­o­de voor 1 janu­a­ri 2025 een claim wor­den neer­ge­legd, waar­door zeker ook bij het omzet­ten van een opdracht­over­een­komst naar een arbeids­over­een­komst goed moet wor­den nage­dacht over het ver­klei­nen van de risico’s. Raad­pleeg daar­om een arbeids­recht­des­kun­di­ge voor het omzet­ten van de con­trac­ten.
  • Kijk ook in uw orga­ni­sa­tie waar u op ande­re plaat­sen wer­ken­den op juis­te wij­ze kunt infor­me­ren, en waar u uw orga­ni­sa­tie stra­te­gie daar waar nodig kunt aan­pas­sen.

Deze blog is geschre­ven door Miri­am Michiels, fis­ca­list bij EY Belas­ting­ad­vi­seurs. De arbeids­rech­te­lij­ke infor­ma­tie is geschre­ven door Jeannet van Vleuten, arbeids­recht­ad­vo­caat bij HVG Law.  In Neder­land heeft HVG Law B.V. een stra­te­gi­sche alli­an­tie met EY Belas­ting­ad­vi­seurs B.V. Vraag­stuk­ken bena­de­ren wij van­uit een mul­ti­dis­ci­pli­nai­re invals­hoek.

Meer weten over alles omtrent het onder­werp zzp? Klik dan hier!