Nieuw Wets­voor­stel legt con­cur­ren­tie­be­ding en rela­tie­be­ding aan ban­den

News

Op 4 maart 2024 is het Wets­voor­stel Moder­ni­se­ring Con­cur­ren­tie­be­ding (het Wets­voor­stel) in internetconsultatie gegaan. Zoals ver­wacht, legt het Wets­voor­stel het con­cur­ren­tie­be­ding en het rela­tie­be­ding sterk aan ban­den. We zet­ten de belang­rijk­ste wij­zi­gin­gen hier­on­der voor u op een rij.

De belang­rijk­ste wij­zi­gin­gen

Let op: dit geldt dus zowel voor het con­cur­ren­tie­be­ding als het rela­tie­be­ding!

Afwij­kin­gen
Veel­al wordt bij een beëin­di­ging van de arbeids­over­een­komst met weder­zijds goed­vin­den door een vast­stel­lings­over­een­komst afspra­ken gemaakt over het con­cur­ren­tie­be­ding en het rela­tie­be­ding, bij­voor­beeld door de over­een­ge­ko­men duur te ver­kor­ten of het beding te beper­ken tot enke­le bedrij­ven of rela­ties. De moge­lijk­heid om onder­lin­ge afspra­ken te maken blijft bestaan, maar deze con­tracts­vrij­heid wordt door het Wets­voor­stel wel beperkt. Zo mogen par­tij­en bij­voor­beeld wel afspra­ken maken over de te beta­len ver­goe­ding (hoger of lager), maar kan niet wor­den afge­we­ken van de maxi­ma­le duur, de geo­gra­fi­sche reik­wijd­te en de moti­ve­rings­plicht.

Motie
Op 13 febru­a­ri 2024 nam de Twee­de Kamer een motie aan tot nog ver­de­re aan­scher­ping (zie ook onze eer­de­re blog). Deze motie hield kort­weg  in dat – als extra beper­king – een con­cur­ren­tie­be­ding nie­tig is als deze is over­een­ge­ko­men met een werk­ne­mer die min­der dan 1,5 keer het modaal sala­ris ver­dient (inclu­sief vakan­tie­toe­slag en vas­te uit­ke­rin­gen) bij een vol­tijds dienst­ver­band (cir­ca €66.000). Deze motie is (nog) niet terug te vin­den in het Wets­voor­stel. De Twee­de Kamer heeft aan­ge­ge­ven dit ver­eis­te nog te ver­ken­nen en daar­op voor de zomer terug te komen. Moge­lijk wordt het Wets­voor­stel dan nog uit­ge­breid.

En nu?
Op het Wets­voor­stel kan tot 15 april 2024 wor­den gere­a­geerd. Omdat de wij­zi­gin­gen uit het Wets­voor­stel erg ver­gaand zijn is het de ver­wach­ting dat er veel reac­ties zul­len komen. Het blijft dus nog even afwach­ten of het Wets­voor­stel op deze wij­ze zal gaan gel­den.

Wilt u bij moge­lij­ke invoe­ring van het Wets­voor­stel niet voor ver­ras­sin­gen komen te staan? Leun dan niet ach­ter­over en maak alvast een inschat­ting voor wel­ke type func­ties een con­cur­ren­tie­be­ding en/of rela­tie­be­ding écht van toe­ge­voeg­de waar­de kan is. Ver­geet ook een geheim­hou­dings­be­ding niet, wat nu van nog gro­ter belang kan zijn.

We hou­den u uiter­aard op de hoog­te van ver­de­re ont­wik­ke­lin­gen. Mocht u al vra­gen heb­ben over het Wets­voor­stel of wat dit moge­lijk voor uw orga­ni­sa­tie kan gaan bete­ke­nen, we hel­pen u graag.