Afspraken tussen leveranciers en afnemers vaker onder de loep

Alert

Waar de Nederlandse kartelwaakhond de afgelopen jaren welhaast zijn schouders leek op te halen, als een leverancier zich weer eens bemoeide met de wederverkoopprijzen van groothandelaar of winkelier, lijkt die coulante opstelling nu definitief voorbij.

De Autoriteit Consument en Markt (‘ACM’) heeft recentelijk aangegeven in te zetten op het opsporen en voorkomen van zogenaamde ‘verticale prijsbinding’, ofwel de praktijk waarbij een afnemer zijn wederverkoopprijzen niet vrijelijk bepaalt. ACM loopt door deze koerswijziging niet langer uit de pas bij de Europese Commissie en de nationale mededingingsautoriteiten in de landen om ons heen. Invallen, onderzoeken naar en boetes voor deze praktijken zijn buiten Nederland de gewoonste zaak van de wereld.

Lees verder >>