Over­na­me­pro­ces? Onze­ker­heid mag, ver­ras­sin­gen niet.

Blog

The­ma Zoe­ken naar zeker­heid Published 8 oktober 2018 Reading time min Auteur Susan ten Haaf Corporate M&A

Wat is de uit­komst van een over­na­me­pro­ces? Voor­af weet nie­mand het écht. Er is een stra­te­gie, een over­tui­ging. En er blijft onze­ker­heid. Wie zich als bestuur­der voor­al laat lei­den door die onze­ker­heid, zal – hoogst waar­schijn­lijk – niet het aller­bes­te resul­taat krij­gen. Grip wil­len hou­den kan ver­lam­mend wer­ken. Maar ‘go with the flow’ is ook geen goed idee. Hoe vindt u de juis­te mix?

Bekijk onder­staan­de video van Susan ten Haaf

 

Als u als bestuur­der betrok­ken bent bij een over­na­me, zoekt u naar zeker­he­den. Niet in de laat­ste plaats: naar de zeker­heid dat de deal door­gaat! Dat de koop­som wordt betaald. Dat er niet voor niets kos­ten wor­den gemaakt. Het pro­ces naar een deal toe is ech­ter lang en onze­ker. Soms sche­ren par­tij­en in dit pro­ces bij wij­ze van spre­ken langs de rand van de afgrond. Maar: dat is onder­deel van het pro­ces. Wie zeker­heid zoekt, komt onze­ker­heid tegen. Wat belang­rijk is: laat onze­ker­he­den niet lei­den tot ver­ras­sin­gen.

Alle scenario’s in kaart

Hoe voor­kom je ver­ras­sin­gen? Een goed begin is om – steeds weer – voor­af­gaand aan het pro­ces de risico’s en scenario’s in kaart te bren­gen. Denk aan: de rede­nen voor de over­na­me, het juis­te pro­ces voor deze deal, de tac­tiek, de juri­di­sche ele­men­ten om de ande­re par­tij te over­tui­gen, de moge­lij­ke acties van de ande­re par­tij, de juis­te inhoud van de eer­ste con­cept koop­over­een­komst. Kort­om: weet wat u kan over­ko­men. Een goede voor­be­rei­ding is daar­voor nood­za­ke­lijk. Zodat u zich als bestuur­der ook kunt ver­ant­woor­den ten opzich­te van alle sta­ke­hol­ders. Want het risi­co dat u nú wel­licht niet seri­eus neemt, gaat u straks waar­schijn­lijk ver­ras­sen.

Wordt er geen spel­le­tje gespeeld?

Een bre­de blik is belang­rijk als u alle risico’s in kaart brengt. Kijk hier­bij niet alleen naar juri­di­sche aspec­ten. Weeg voor­al ook finan­ci­ë­le en fis­ca­le aspec­ten mee. Blijf ook niet bin­nen de kaders. Het kan lonen om het over een ande­re boeg te gooi­en, of om een con­ces­sie te doen als dat de kan­sen op een beter resul­taat ver­groot. Denk daar­bij aan (her)investerend mana­ge­ment. Of het afslui­ten van een ver­ze­ke­ring voor aan­spra­ke­lijk­heid.

Onder­schat hier­bij niet het belang van tij­di­ge en hel­de­re com­mu­ni­ca­tie. Niet alleen intern, om uw orga­ni­sa­tie mee te krij­gen, maar ook in de rich­ting van de ande­re par­tij. Het is uw taak, en die van uw advi­seurs, om ook  de posi­tie van de ande­re par­tij te door­gron­den en de ver­taal­slag te maken naar de tar­get en uw belan­gen. Begrijpt u wat de ande­re par­tij zegt? Wat zit erach­ter? Waar­om wil­len ze het eigen­lijk op deze manier doen? Klopt dit wel of wordt er mis­schien een spel­le­tje gespeeld?


“Lange dis­cus­sies kun­nen de stem­ming nog wel eens beder­ven en de onder­han­de­lin­gen las­ti­ger maken”

Deal cer­tain­ty

Voor een belang­rijk deel komt het neer op open com­mu­ni­ca­tie. Trans­pa­ran­tie is lang niet altijd een gege­ven. We kun­nen er niet bij voor­baat van­uit gaan dat alle kaar­ten op tafel lig­gen.

Heeft u alle infor­ma­tie tot uw beschik­king? Is er een goed due dili­gen­ce-onder­zoek ver­richt?

De prak­tijk toont aan dat hier vaak ruim­te is voor ver­be­te­ring. Tij­dens een over­na­me­pro­ces wordt wel­eens uit het oog ver­lo­ren wat écht belang­rijk is, name­lijk de toe­kom­sti­ge samen­wer­king. Er is te veel focus op  bepaal­de issues, waar­door het pro­ces er vaak bij in schiet. Juist daar­door kan de uit­komst in gevaar komen. Bij een zorg­vul­dig pro­ces met de juis­te appro­ach wordt infor­ma­tie dis­clo­sed, onder­zocht, geïn­ter­pre­teerd en wor­den alle issues  in kaart gebracht. De juis­te com­mu­ni­ca­tie over de fin­dings zal juist zor­gen voor deal cer­tain­ty.

Onze­ker­heid kan in uw voor­deel wer­ken

Een over­na­me is een com­plex en fas­ci­ne­rend tra­ject waar­van de uit­komst vaak gedu­ren­de lan­ge­re tijd onze­ker is. Dat is pri­ma, want een gezon­de dosis onze­ker­heid kan in uw voor­deel wer­ken. Als alle scenario’s hel­der in beeld zijn gebracht en gecom­mu­ni­ceerd kan er ver­trou­wen ont­staan. Zolang we de bre­de blik maar hou­den en ons niet laten ver­ras­sen. Dan ont­staat er deal cer­tain­ty tij­dens het over­na­me­pro­ces.