Zelf­stan­di­ge of werk­ne­mer: wat weten we inmid­dels?

Gaby van Burken

Our insight

Auteur

Naam advocaat

Expertise

CHRO.nl | Chief Human Resource Officer

Er is veel te doen om het onderwerp ‘Werken als een zelfstandige’. Zie onder meer de recente rechtszaken tegen Deliveroo, Uber en Helpling. Of met het inschakelen van een zelfstandige voor een bepaalde opdracht daadwerkelijk sprake zal zijn van een zelfstandige of toch een werknemer is op voorhand vaak moeilijk vast te stellen.

Dit onderwerp staat al lange tijd op de politieke agenda en is voer voor discussie in de literatuur en rechtspraktijk. Een extra moeilijkheid hierbij is dat de beoordeling van arbeidsrelaties in het burgerlijk recht, sociale zekerheid en fiscaal recht nog altijd niet uniform is. Het kabinet deed een poging opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf zekerheid te bieden over de tussen hen bestaande werkrelatie, door het ontwikkelen van een webmodule.

De pilot die hiervoor werd uitgerold staat echter on hold, zodat de beoogde duidelijkheid nog op zich laat wachten. Vakbonden en rechters laten zich in de tussentijd wel uit over dit onderwerp. Tijd dus voor een overzicht door HVG Law advocaat Gaby van Burken in een blog voor CHRO.nl.

Lees meer