Nieuwe AFM-handvatten voor roboadvies en (semi) automatisch vermogensbeheer

News

Recent heeft de AFM twee belangrijke documenten gepubliceerd over roboadvies en (semi) geautomatiseerd vermogensbeheer.

In deze documenten geeft de AFM aan wat hij verwacht van financiële ondernemingen die hun advies- of vermogensbeheerdienstverlening (deels) hebben geautomatiseerd. Denk aan het geval dat de klant op het internet zijn gegevens invult en dan onmiddellijk een advies krijgt over een voor hem geschikte hypothecaire lening zonder tussenkomst van een mens. Of aan een vermogensbeheeroplossing waarbij de klant zijn persoonlijke situatie eerst bespreekt met een menselijke adviseur, maar het opvolgende beheer volledig automatisch wordt verricht.

Deze documenten zijn met name relevant voor banken, beleggingsondernemingen, verzekeraars, andere partijen die krediet aanbieden en financieel adviseurs. Ook voor pensioenfondsen en PPI’s die online rechtstreeks met hun klant communiceren zijn deze documenten nuttig.

In brochure ‘Nieuwe AFM-handvatten voor roboadvies en (semi) automatisch vermogensbeheer’, geven onze financieel recht advocaten Emanuel van Praag en Thierry van den Bergh inzicht in de verwachtingen van de AFM. Zij hebben veel ervaring met geautomatiseerde dienstverlening en helpen u graag verder bij de implementatie.