Solu­ti­ons

Wat kunnen wij bieden

Block­chain tech­no­lo­gie: het heden en de toe­komst

HVG Law biedt u ver­schil­len­de juri­di­sche dien­sten als het gaat om block­chain-tech­no­lo­gie. Hier­on­der staan enke­le voor­beel­den:

  • Advies over de juri­di­sche aspec­ten van het opzet­ten van een block­chain-pro­ject, zoals het vast­stel­len van de rechts­vorm van de orga­ni­sa­tie, het opstel­len van smart con­tracts en het nale­ven van wet- en regel­ge­ving.
  • Bij­stand bij het ver­krij­gen van ver­gun­nin­gen en het nale­ven van regel­ge­ving voor het gebruik van block­chain, zoals bij­voor­beeld AML/KYC wet­ge­ving.
  • Onder­steu­ning bij het opstel­len en beoor­de­len van con­trac­ten en over­een­kom­sten, zoals bij­voor­beeld de ver­koop van tokens of het opzet­ten van samen­wer­kings­ver­ban­den.
  • Bege­lei­ding bij geschil­len en con­flic­ten die kun­nen ont­staan in het kader van block­chain-pro­jec­ten, zoals bij­voor­beeld geschil­len over smart con­tract-uit­voe­ring of het ver­krij­gen van scha­de­ver­goe­ding.
  • Advies over de fis­ca­le gevol­gen van block­chain-trans­ac­ties en -pro­jec­ten.
  • Onder­steu­ning bij het opstel­len van whi­te­pa­pers en ande­re docu­men­ten die nodig zijn bij een Ini­ti­al Coin Offe­ring (ICO).
  • Bij­stand bij het opstel­len van pri­va­cy- en gege­vens­be­scher­mings­be­leid voor block­chain-toe­pas­sin­gen.

Het is belang­rijk om te ont­hou­den dat block­chain-tech­no­lo­gie nog steeds een nieuw en snel evo­lu­e­rend gebied is, en dat de juri­di­sche regels en voor­schrif­ten  per land kun­nen vari­ë­ren. HVG Law kan u hier­bij hel­pen.

Finan­ci­al Regu­la­to­ry

De wet­ge­ving op het gebied van block­chain en cryp­to­ac­ti­va is op nati­o­naal niveau nog niet ver ont­wik­keld. De Neder­land­se wet­ge­ver loopt vaak ach­ter op de snel­le tech­no­lo­gi­sche inno­va­ties. Dit bete­kent dan ook dat er dus nog niet veel gere­gu­leerd is. De nati­o­na­le wet­ge­ver en toe­zicht­hou­ders zijn momen­teel veel onder­zoek aan het doen naar hoe deze sec­tor ver­der te regu­le­ren met het doel con­su­men­ten beter te bescher­men. Dat doen ze niet alleen en varen vaak op de richt­snoe­ren en regels van­uit Euro­pa. Momen­teel werkt de Euro­pe­se wet­ge­ver aan rede­lijk veel wet­ge­vings­ini­ti­a­tie­ven die zien op het beter regu­le­ren van de cryp­to­ac­ti­va sec­tor. Denk bij­voor­beeld aan de Mar­kets in Cryp­to Assets (MiCA) Ver­or­de­ning en de Trans­fer of Funds Regu­la­ti­on (TFR). ​

Wij heb­ben inmid­dels vele par­tij­en suc­ces­vol mogen hel­pen met het regi­stre­ren van hun cryp­to­be­drijf bij DNB. ​

Wij heb­ben ook rui­me erva­ring in het ver­strek­ken regu­la­to­ry advies over finan­ci­al block­chain solu­ti­ons. Denk daar­bij aan block­chain inzet­ten voor bepaal­de employ­ee reward sche­mes; advi­se­ren over het uit­ge­ven van cryp­to-tokens en het opzet­ten van een Decen­tra­li­sed Auto­no­mous Orga­ni­sa­ti­on (DAO). ​

Als één van de wei­ni­ge advo­ca­ten­kan­to­ren met rui­me erva­ring in deze spa­ce zijn wij in staat u te hel­pen met uw regu­la­to­ry vra­gen. Wij hou­den alle rele­van­te regu­la­to­ry ont­wik­ke­lin­gen in de gaten en kun­nen hier­door u ook voor­be­rei­den op de wet­ge­ving waar­on­der u bin­nen nu en een aan­tal jaar gaat val­len. Denk hier­bij aan de kwa­li­fi­ca­tie van de uit­ge­ge­ven tokens, de soor­ten cryp­to-ser­vi­ce dien­sten die gere­gu­leerd wor­den en de sol­va­bi­li­teits­ei­sen waar een uit­ge­ver aan moet vol­doen.

Cor­po­ra­te & Nota­ri­al

Bin­nen de block­chain wereld her­ken­nen we dat pro­jec­ten wor­den ont­wik­keld rond de decen­tra­li­sa­tie van ver­schil­len­de dien­sten. Zo zijn men­sen geneigd decen­traal samen te wer­ken door het gebruik van gede­cen­tra­li­seer­de auto­no­me orga­ni­sa­ties (DAO’s). Aan­ge­zien DAO’s een rela­tief nieuw con­cept zijn in onze hui­di­ge eco­no­mie, is het juri­di­sche kader nog niet vol­le­dig vast­ge­steld en is het nog steeds snel in ont­wik­ke­ling. Bij HVG Law vol­gen wij de zake­lij­ke en nota­ri­ë­le ont­wik­ke­lin­gen, en de gevol­gen daar­van, in de Block­chain-ruim­te op de voet.

Indien DAO’s niet echt gede­cen­tra­li­seerd zijn en er geen juri­disch jas­je omheen zit, kun­nen zich ver­schil­len­de juri­di­sche risico’s voor­doen. Een voor­beeld hier­van is een te groot aan­spra­ke­lijk­heids­ri­si­co voor de DAO-leden. Bij HVG Law advi­se­ren wij over het gebruik van Neder­land­se rechts­vor­men als juri­disch omhul­sel om der­ge­lij­ke risico’s te beper­ken en DAO’s in staat te stel­len deel te nemen aan juri­di­sche trans­ac­ties.

Bij het vor­men van een legal wrap­per moet met ver­schil­len­de aspec­ten reke­ning wor­den gehou­den. Het doel van de DAO, winst­ver­de­ling, uit­slui­ting van aan­spra­ke­lijk­heid van leden, over­drachts­for­ma­li­tei­ten van aandelen/belangen en ande­re aspec­ten zijn van belang bij de keu­ze van de rechts­vorm als juri­disch omhul­sel. Deze fac­to­ren beïn­vloe­den de keu­ze voor een van de Neder­lands­rech­te­lij­ke rechts­vor­men.

Digi­tal, Cyber & Pri­va­cy

Van­we­ge de veel­vul­di­ge ver­an­de­rin­gen door richt­snoe­ren en advie­zen van toe­zicht­hou­ders en door Euro­pe­se juris­pru­den­tie, kan het stel­sel van pri­va­cy­wet­ge­ving voor­ko­men als een dool­hof voor orga­ni­sa­ties. Nieu­we ont­wik­ke­lin­gen in de stand van de tech­no­lo­gie zijn niet altijd direct ver­e­nig­baar met bestaan­de gege­vens­be­scher­mings­stan­daar­den. De ver­ant­woor­de­lijk­heid ligt dan bij orga­ni­sa­ties om een oplos­sing te vin­den in een com­plex land­schap van ver­plich­tin­gen. Zo is het voor­als­nog niet uit­ge­kris­tal­li­seerd hoe omge­gaan dient te wor­den met door­gif­te van per­soons­ge­ge­vens bij public, per­mis­si­on­less block­chains of hoe de per­ma­nen­te waar­de van gege­vens op de block­chain ver­e­nigd kan wor­den met het recht op gege­vens­wis­sing. ​

Non-com­pli­an­ce met de AVG kan ver­strek­ken­de gevol­gen heb­ben voor orga­ni­sa­ties. Zo kun­nen toe­zicht­hou­ders boe­tes opleg­gen tot EUR 20 mil­joen of 4% van de tota­le wereld­wij­de jaar­om­zet. Boven­dien kun­nen toe­zicht­hou­ders een ver­wer­king doen sta­ken, waar­door een bedrijfs­kri­tisch pro­ces effec­tief stil­ge­legd kan wor­den. ​

Wij heb­ben uit­ge­brei­de erva­ring op het gebied van pri­va­cy en de uit­da­gin­gen die orga­ni­sa­ties daar­bij tegen­ko­men. Naast het uit­voe­ren van data pro­tec­ti­on impact assess­ments (DPIA’s), data trans­fer impact assess­ments (DTIA’s) en GDPR matu­ri­ty assess­ments, kun­nen wij samen met uw orga­ni­sa­tie een stra­te­gie beden­ken die niet alleen uw com­pli­an­ce met de AVG en geli­eer­de pri­va­cy-ver­plich­tin­gen bevor­dert, maar die ook een waar­de­vol­le toe­voe­ging is aan uw bedrijfs­pro­ces­sen. ​

Daar­naast kun­nen wij onze kennis en exper­ti­se inzet­ten om te advi­se­ren over de pro­ble­ma­tiek die voor uw orga­ni­sa­tie van belang is. Zo leve­ren wij regel­ma­tig advie­zen over de belang­rijk­ste pri­va­cy-kwes­ties bij het inzet­ten van block­chain en web3.0-gerelateerde tech­no­lo­gie­ën in moder­ne bedrijfs­voe­ring.

Bent u benieuwd hoe onze professionals kunnen helpen bij de ontwikkeling van uw business?

Neem con­tact met ons

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Neem contact met ons op