Sec­tor­ana­ly­se IT: Toon­aan­ge­ven­de deals in com­plexer wor­dend ICT-land­schap

Lisa Peperkamp

Our insight

Auteur

Naam advocaat

Expertise

M&A Community | 29 november 2022

2021 was met een dealwaarde van 250 miljard euro een recordjaar voor overnames in de ICT

 

Vijf punten
• Door verdergaande digitale transformaties richt due diligence zich ook op de potentie van AI- en/of IoT-assets.
• Veranderende wet- en regelgeving maken cloudmigraties nog complexer.
• IT-outsourcing aan steeds meer strenge eisen onderworpen.
• De rol van private equity binnen het deal-landschap is beperkt.
• IT-partijen in comfortabele positie, maar meer realiteitszin op het vlak van M&A wordt verwacht.

Als er tijdens de coronapandemie íéts duidelijk is geworden, is het dat we prima (deels) thuis kunnen werken. Een mooie uitkomst voor veel werkgevers, zeker met oplopende brandstofuitgaven en stijgende energieprijzen. Tegelijkertijd heeft zo’n ontwikkeling ook een enorme impact op de IT-sector, die dit maar moet zien te faciliteren. We moeten allemaal op Skype, Teams, Google Meet of Zoom. We willen daarnaast altijd en overal de beschikking hebben over al onze documenten, zonder dat iedereen daar zomaar bij kan. Kortom; we willen eigenlijk de aloude kantoorervaring, maar dan thuis. Voor iedereen.

 

Lisa Peperkamp, advocaat Privacy en IT-recht bij HVG Law, herkent de toenemende complexiteit rondom IT(-wetgeving). Vanuit haar praktijk ook zeker op het gebied van outsourcing. Peperkamp: “We werken veel voor financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen. En we zien steeds vaker dat de Nederlandsche Bank en de EBA (European Banking Authority, red.) strenger toezicht houden op IT-uitbestedingen binnen de sector.”

Wat de keuze voor organisaties, aan wíé ze deze zaken uitbesteden, beperkt. “Rondom kritische uitbestedingen, dus uitbestedingen die de kritische uitvoering van een financiële instantie aangaan, zoals het uitvoeren van online betalingen, moeten IT-leveranciers aan steeds meer strenge eisen voldoen. Waardoor je als instelling ook steeds vaker bij de gevestigde orde uitkomt. Zij zijn immers wél in staat om de continuïteit van je diensten te waarborgen.”

Het gehele artikel lezen? Klik hieronder op de link.

 

Lees meer