Alert
Op 5 september vond het EY Energiedebat plaats in Den Haag, waar onder de inspirerende leiding van Jan Peter Balkenende parlementariërs, politici en leiders uit de energie- en industriële sector samenkwamen. Het debat draaide om strategieën om de energietransitie te versnellen. Jacqueline Feld (HVG Law Senior Manager Energy & Utilities) en Bastiaan Kats (EY Nederland Associate Partner Real Estate & Environmental taxes) delen de belangrijkste inzichten.
We moeten voorkomen dat de energietransitie wordt vertraagd door de val van het kabinet Rutte IV. Om de klimaatdoelen te halen moeten we op volle kracht doorgaan. Jacqueline Feld: “In het energiedebat werd duidelijk benadrukt dat het meewegen van de maatschappelijke waarde bij besluiten in de boardroom van cruciaal belang is. Het gaat in deze transitie niet alleen om geld verdienen en ondernemen, het gaat om het creëren van een duurzame toekomst.”
Jacqueline Feld: “Nederland blinkt uit in de aanpak van offshore windenergie, een benadering die breder zou moeten worden toegepast”
Contracts for Difference
Met het voortschrijden van de energietransitie ontstaan nieuwe kwesties en wordt duidelijker waar de kansen liggen. Bastiaan Kats: “Tijdens het debat werd gewezen op het door het Verenigd Koninkrijk reeds omarmde en door de Europese Commissie voorgestelde concept van ‘Contracts for Difference’ in het kader van risicodeling. Hierbij is de rol van de overheid van groot belang.”
De focus ligt op efficiëntie en het bepalen van een duidelijke visie en doel voor ons land. Jacqueline: “In het debat werd benadrukt dat Nederland wereldleider is op het gebied van offshore windenergie en dit op een indrukwekkende manier heeft bereikt. Het heeft de samenleving een allesomvattend pakket aan oplossingen aangeboden, met een faciliterende rol voor de overheid. Het is opmerkelijk dat deze benadering niet breder is toegepast in andere energiegebieden of systemen.” Gedurende het debat werd herhaaldelijk het vertrouwen in de toekomst benoemd. Bastiaan merkt op: “Laten we wat optimistischer zijn over waar we staan en hoe de rest van de wereld naar ons kijkt vanuit Europees perspectief. Denk aan het realiseren van een groene waterstofrotonde en de mogelijkheid om deze te exporteren. Laten we vol vertrouwen onze huidige positie en aantrekkingskracht vanuit Europees perspectief beschouwen.”
Gijzeling
Zetten we in op een versnelling van de energietransitie door middel van meer regulering of door marktwerking? Jacqueline: “Tijdens het debat waren de deelnemers het er redelijk over eens dat we nieuwe horizonten moeten verkennen en ons niet moeten laten gijzelen door het regelgevende kader. Het is van essentieel belang dat we bereid zijn risico’s te nemen. Binnen de regulering moeten bedrijven de ruimte krijgen om te experimenteren, omdat dit uiteindelijk bijdraagt aan innovatie. Van belang is dat de politiek hierbij ambitieus en transparant is. Dit zorgt voor het benodigde vertrouwen voor bedrijven en de burger om belangrijke stappen in de energietransitie te zetten. Lokale politiek kan soms de voortgang van de gehele transitie belemmeren.”
Jacqueline Feld: “Bedrijven krijgen niet genoeg ruimte om te experimenteren, die ruimte zou veel breder moeten zijn. Iedereen voelt zich gegijzeld, zelfs de regering.”
Er is geen sector die zo sterk gereguleerd is als de energiesector. Jacqueline merkt op: “Als voorbeeld werd genoemd opslag door middel van batterijen; het voelt als een gijzeling. Bedrijven krijgen niet genoeg ruimte om te experimenteren, die ruimte zou veel breder moeten zijn. Iedereen voelt zich gegijzeld, zelfs de regering.” Bastiaan vult aan: “Europa heeft de neiging tot overregulering. Het wordt onbegrijpelijk en te omvangrijk, terwijl andere landen gewoon doorgaan.”
Bastiaan Kats: “We zijn graag het braafste jongetje van de klas maar het is cruciaal om wel de kansen van dit moment te benutten.”
Europa is nationaal
Een ander debatpunt was de keuze tussen nationale autonomie of internationale samenwerking in de ontwikkeling van een autonome energiesector. Hierbij draaide het om circulaire energiebronnen in Nederland en Europa versus het behalen van energietransitiedoelstellingen door de invoer van grondstoffen, wat afhankelijkheid van autoritaire mogendheden met zich meebrengt. Bastiaan: “Regulering op Europees niveau heeft de voorkeur om tegenwicht te bieden aan energiegrootmachten zoals de VS en China. Het lijkt voor iedereen duidelijk te zijn: in een Europa dat steeds meer nationale belangen vertegenwoordigt, moeten we verder denken dan alleen Nederland. Het kan noodzakelijk zijn om een industriebeleid te voeren dat gericht is op het beschermen van bepaalde kansen voor onze industrie, zelfs als dit moeilijk is binnen handelsverdragen. Andere landen nemen soortgelijke maatregelen, en we moeten misschien wat pragmatischer zijn en minder principieel om competitief te blijven. Als we willen blijven meespelen, is het essentieel om deze kansen te grijpen. Anders lopen we het risico dat we onze zeggingskracht ten opzichte van de rest van de wereld verliezen. We zijn graag het braafste jongetje van de klas maar het is cruciaal om wel de kansen van dit moment te benutten.”
Veel productie vindt buiten Nederland plaats, zoals de productie van windmolens en batterijen in China. Hoe kunnen we tegenwicht bieden aan deze grootmachten? Jacqueline: “Tijdens het debat werd besproken dat we meer in eigen productie moeten investeren en de eigen industrie moeten ondersteunen. Ten eerste stimuleert het de regionale economie en creëert het nieuwe banen in de energiesector. Ten tweede vermindert het onze afhankelijkheid van externe bronnen, waardoor Nederland dan wel Europa meer controle krijgt over de eigen energievoorziening. Bovendien bevordert dit innovatie en kennisontwikkeling die we kunnen exporteren.” Bastiaan: “Het is ook efficiënter, omdat het transportkosten bespaart.” Jacqueline: “We moeten die afhankelijkheid loslaten, anders verliezen we kennis en knowhow. Het idee van aansluiting kwam ook ter sprake tijdens het debat: we moeten ons aansluiten waar dat een betere optie is; als voorbeeld werd genoemd de het omzetten van de gasrotonde in een waterstofrotonde samen met Duitsland. Wij zijn Europa: Europa is nationaal.”
Skin in the game
Wat kunnen we leren van de geschiedenis en hoe verbinden we de mensen, landen en bedrijven in Europa? Jacqueline: “Wat de energietransitie nodig heeft is maatschappelijke betrokkenheid, intensievere samenwerking en ruimte voor innovatie. Vorig jaar werd het al benoemd en ook dit jaar weer, het is van belang dat partijen ‘skin in the game’ hebben, dus dat je financieel of anderszins een risico aangaat door betrokken te zijn bij het bereiken van een doel.”
Bastiaan: “Deel je plannen en creëer begrip. Vertel waar de pijnpunten liggen. Dat creëert verbondenheid en leidt tot gezamenlijke oplossingen.”
Jacqueline vervolgt: “Europa heeft elkaar nodig in de strijd tegen grootmachten. En soms moet je gewoon dóen. Tijdens het debat werd een treffend voorbeeld genoemd van de Amerikaanse president Kennedy, die destijds in zijn ‘Maan-speech’ de intentie uitsprak om binnen een decennium op de maan te landen, ook al was dat toen nog ondenkbaar. Het doel was gesteld en werd ook gehaald. Twee recente voorbeelden van een geslaagd overheidsbeleid binnen de energietransitie zijn de afschaffing van de reguliere cv-ketels en de structurering van de aanbestedingen van de Wind op Zee-kavels. De noodzaak van het doel en de druk van de omstandigheden speelden een rol en iemand met visie besloot vastberaden om dit gewoon te gaan uitvoeren.”
In de gehele keten is er behoefte aan een langetermijnvisie met concrete doelen en pragmatische tussenstappen. Het belang van samenwerking wordt meer dan ooit gevoeld. Hoe kunnen we deze crisis gebruiken om te versnellen? Bastiaan: “Een heldere visie is waardevol, vanuit een visie kun je creatief zijn, maar een visie brengt niets teweeg zonder de kaders en regels die ermee gepaard gaan daarbij te betrekken. Dit is heel duidelijk zichtbaar in de auto-industrie. Neem het verbod op verkoop van auto’s met fossiele brandstofmotoren per 2035. Het geeft bedrijven nog tijd om na te denken over hoe ze dit doel kunnen bereiken, terwijl de industrie nog wel de vrijheid heeft om keuzes te maken binnen de vastgestelde kaders. Een ander veelgenoemd geslaagd voorbeeld is de transitie van kolen naar gas.”
Bastiaan vervolgt: “Laten we positieve en tastbare voorbeelden van successen binnen de energietransitie delen en, in plaats van te zeggen dat iets niet kan, met alternatieven of oplossingen komen. Mensen zijn vaak bang om fouten te maken.”
Knikkers laten zien
Uit het energiedebat kwam een aantal interessante inzichten naar voren, die volgens de deelnemers van belang zijn om de energietransitie te versnellen. Jacqueline: “Een terugkerend aspect is dat de betrokken partijen ‘skin in the game’ moeten hebben, betrokkenheid door mede risico te dragen. Risicodeling is cruciaal. Het is verder essentieel om een duidelijke visie te communiceren, zodat iedereen weet waar we naartoe gaan. Bedrijven voelen zich nu vaak onnodig gegijzeld.” Bastiaan: “Het is tijd dat iedereen zijn kaarten op tafel legt en zijn knikkers laat zien, zoals tijdens het debat werd opgemerkt. Transparantie en openheid zijn cruciaal, juist ook voor onderling vertrouwen, waar zo’n behoefte aan is.”