HVG Logo

Het waarborgen van de continuïteit van uw onderneming

Onze advocaten op het gebied van estate planning zijn onder meer gespecialiseerd in testamentaire beschikkingen, schenkingen en het veiligstellen van de continuïteit van uw onderneming bij overlijden.

Wanneer u te maken krijgt met genoemde zaken spelen emoties vaak een grote rol. Wij kunnen rationele aspecten scheiden van emotionele aspecten en ervoor zorgen dat overeenkomsten voldoen aan uw wensen en eisen. U kunt bij ons terecht voor:

Regelingen voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwoners
Huwelijksvoorwaarden, dan wel partnerschapvoorwaarden of samenlevingscontract, waarin het ondernemingsrisico, verrekenbedingen finaal en periodiek, premiesplitsingsregelingen in verband met de heffing van successierecht centraal staan.

Testamentaire beschikkingen
Testamenten opgebouwd rond en onderling afgestemd op de huidige ouderlijke boedelverdeling en de wettelijke verdeling volgens het nieuwe erfrecht per 1 januari 2003. Vruchtgebruik-bepalingen met ruime of minder ruime bevoegdheden, toegesneden naar maat, keuzelegaatregelingen, al dan niet tegen inbreng en combinaties van de hiervoor genoemde systemen (combi-testamenten).

Estate planning
Wij begeleiden u bij het goed achterlaten van de langstlevende, op een fiscaal zo vriendelijk mogelijke manier. Dit kan door aanpassing van uw huwelijksvoorwaarden dan wel partnerschapsvoorwaarden of samenlevingscontract, zodanig dat een fiscaal optimale uitgangspositie wordt verkregen. Daarop sluiten de testamentaire beschikkingen aan en maken we een schenkingsplan op, in verband met de overheveling van het vermogen tijdens leven.

Schenkingen
Methodes om te schenken moeten worden voorzien van de juiste clausules afhankelijk van uw specifieke situatie. Wij zetten voor u de mogelijkheden op een rij en maken een schenkingsplan in verband met uw estate-planning. Daarnaast voorzien we de schenking van een bewindsregeling, al dan niet gecombineerd met de uitsluitingsclausule en verzorgen we de voorwaardelijke schenking. De continuïteit van uw onderneming bij overlijden vergt de nodige aandacht. Hoe bereikt u dat de opvolging door uw kinderen gestroomlijnd verloopt en de continuïteit gewaarborgd wordt. Technieken die u daarvoor kunt hanteren zijn certificering van aandelen, verlettering van aandelen en aansluiting op de hiervoor genoemde regelingen, met beschikkingen in het testament.

Bijzondere situaties
Het leven stelt u soms voor onverwachte situaties. U kunt niet overal op voorbereid zijn maar een aantal dingen kunt u wel van tevoren regelen, zoals wat te doen bij:

  • Overlijden kort na elkaar (30 dagen-clausule)?
  • Welke voorzieningen treft u bij het overlijden zonder achterlating van afstammelingen?
  • Wat is een testamentaire uitsluitingsclausule en wanneer gebruikt u deze?
  • Wat is generation-skipping en heeft u ermee te maken?
  • Wij helpen u voogdijregelingen voor minderjarige kinderen en bewindregelingen voor kinderen tot een bepaalde leeftijd op te stellen.

 


Contactpersonen:

Jan Willem Stouthart 
Tel.: +31 88 40 70311

Sandra van Loon-Vercauteren
Tel.: +31 88 407 0423