"Waarde toevoegen aan de cliënt verliezen wij nooit uit het oog. "

Emanuel van Praag

Advocaat

Emanuel van  Praag

Emanuel van Praag

Financial services / Amsterdam

Achtergrond

Emanuel is senior manager met meer dan 14 jaar ervaring in financieel recht. Naast zijn betrokkenheid bij HVG Law is  hij hoogleraar financieel recht (Financiële  Technologie en Recht) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als voormalig bedrijfsjurist begrijpt hij hoe zijn adviezen landen in de organisatie van de klant en welke impact deze hebben op de business.  Vanwege zijn ervaring in procesrecht en in het onderhouden van contact met  toezichthouders kan hij de risico’s goed beoordelen.

Expertise

Emanuel is een expert in FinTech. Hij vindt het uitdagend nieuwe businessmodellen en technologieën te begrijpen en te vertalen naar de juridische wereld. Als voormalig Head of Regulatory Compliance van een FinTech onderneming begrijpt Emanuel de bijzondere uitdagingen van (startende) FinTech ondernemingen. Emanuel begeleidt vergunningsaanvragen van en adviseert over businessproposities van betaalinstellingen en andere FinTech partijen. Vanwege deze bijzondere expertise is hij benoemd als hoogleraar Financiële Technologie en Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Aan de universiteit doet hij in het bijzonder onderzoek naar Big Data, Open Banking en de betaalindustrie.

Verder assisteert hij bij de implementatie van regelgeving als MiFID I en II, SFDR, AIFM/UCITS, IFR/IFD, PSD2 en IDD waaronder gap analyses, project management, compliance en training van management en front office inzake nieuwe reglementaire voorschriften. Hij stelt hiervoor ook documentatie, zoals beleidsdocumenten en overeenkomsten op.

Emanuel is ervaren in het in kaart brengen van grensoverschrijdende regelgeving en bedreven in het opstellen van beleidsdocumenten. Emanuel heeft een brede kennis van het Europese recht en conflictenrecht dat van toepassing is op Europese financiële instellingen.

Aanvullende informatie

Emanuel is opgeleid aan de universiteiten van Leiden (meester in de rechten 2006), Oxford (Magister Juris 2007) en Amsterdam (gepromoveerd 2017).

Hij heeft bijzondere kennis op het snijvlak van Europees recht en financieel recht. Emanuel is hoogleraar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek naar en geeft les in financieel recht (Financiële Technologie en recht).

Emanuel is auteur van het handboek: “Europees financieel toezicht; Bevoegdheden in het Europees financieel toezicht” en het boek “PSD2: naar open banking en bankieren in een ecosysteem“.Contact information

emanuel.van.praag@hvglaw.nl +31 6 29 08 40 45