Tech bedreigt kleine advocatenkantoren

  • Share

Technologische vernieuwingen in de advocatuur worden nu nog mondjesmaat toegepast, maar experts verwachten dat dit snel verandert.

In het FD van vrijdag 6 oktober jl. belichten enkele bestuurders van grote advocatenkantoren hun visie en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van legaltech, de verzamelnaam voor technologische innovatie in de juridische sector. Ze zijn het erover eens dat het lastig wordt voor kleine kantoren om de investeringen in legaltech te dragen.

Volgens Johan Westerhof, managing partner van HVG Law, staat legaltech nog behoorlijk in de kinderschoenen en is het lastig te voorspellen hoe de ontwikkelingen zullen gaan.

Kinderschoenen

Het advocaten- en notarissenkantoor HVG Law probeert legaltech nu uit. Managing partner Johan Westerhof noemt als voorbeeld Genius, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om contracten te genereren. ‘Aan de hand van een aantal vragen stelt een algoritme het contract op.’ Genius wordt ingezet voor standaardcontracten die weinig uitzonderingen kennen, zoals het arbeidscontract. Als de machine gereed is, checkt een advocaat het resultaat.

Westerhof vindt het lastig om te voorspellen hoe snel de ontwikkelingen zullen gaan. ‘De markt is nog niet zo transparant’, zegt hij. ‘Het is moeilijk om te bepalen waar anderen mee bezig zijn. Datamining is iets wat redelijk goed ontwikkeld is, maar verder staat legaltech nog behoorlijk in de kinderschoenen."

Lees het hele interview via deze link.